Live a good, honorable life. Then when you get older and think back, you’ll get to enjoy it a second time.

Sahabat Perjuangan Ku

Wednesday, October 30, 2013

Memori Si Jerung ke Korea Selatan Musim Luruh 2013 Part 2 - South Korean War Memorial

Part ke dua perjalanan aku di Korea Selatan pada musim luruh adalah lawatan satu hari penuh di War Memorial. Kali ini berbeza masa aku dengan isteri dulu. Kami fokus kan sungguh lawatan di War Memorial ini sebab kami mengfokuskan kepada sejarah perang korea. Sepanjang lawatan kami ke memorial tersebut, kami banyak diberikan penerangan oleh sukarelawan war memorial yang juga kolonel bersara ROKAF. 


Simulasi F15K Slam Eagle memang puas hati laa :D





Pameran Luar memang best laa pusing kasi habis hahahahaa


Bergambar dengan ROK punya budak hehehehe



Pusing kaw2 Memorial kali ini.



Ni MIG 17..Musuh Utama Sabre dulu..



Ni laa Kolonel (b) Lee Yeo Keow yang jadi tour guide kami.


Diorama diaorang memang hidup laa dengan sound effect dan 3D simulasi dia



Diorama Meriam 105mm Howitzer Pack ini,...Memang mengagumkan :D 



Aku test tembak K2 Assault Rifle.Rifle buatan korea sendiri. Simulasi je pun.. ada laa rasa recoil tu hehehehe.. Boleh laaa :D 


Paling ganas sekali Diorama Amfibia landing ni bai perghhhhh memang terbaik laaa



Kedai Cenderahati pilihan hati kami..Borong sikit2 jaa :D








Bila dah malam kami keluar dari subway pastu bergerak ke gwanghamun square dan city hall lepak2 snap gambar pastu pi kedai buku cari buku perang..best2 jalan ni bai..siap lapar bagai suma laaa..Last2 kami balik ke Itaewon tunggu major harune yang baru sampai pastu kami pi makan leeee puas2 hahahaha..Restoran Lubnan kami taram.

Memang penat giler bai pastu survival laa sebab semua kami buat  sendiri.. Memang puas hati :D


Sunday, October 27, 2013

Syark Navy Forces - 1/200 Hogan Wings Republic China Navy P3C ORION







1/200 Hogan Wings Republic China Navy P3C ORION

Almost 2 months after uploaded my 1/200 B2 USAF Bomber, I come back with new 1/200 scale P3C Orion from Hogan Wings according on P3C Orion from Taiwan Navy. This model is diecast model and fully detailed. The Lockheed P-3 Orion is a four-engine turboprop anti-submarine and maritime surveillance aircraft developed for the United States Navy and introduced in the 1960s. Lockheed based it on the L-188 Electra commercial airliner.[3] The aircraft is easily recognizable by its distinctive tail stinger or "MAD Boom", used for the magnetic detection of submarines.

Over the years, the aircraft has seen numerous design advancements, most notably to its electronics packages. The P-3 Orion is still in use by numerous navies and air forces around the world, primarily for maritime patrol, reconnaissance, anti-surface warfare and anti-submarine warfare.[1] A total of 734 P-3s have been built, and during 2012, it joined the handful of military aircraft including the Boeing B-52 Stratofortress and Boeing KC-135 Stratotanker that have served 50 years of continuous use by the United States military. The U.S. Navy's remaining P-3C aircraft will eventually be replaced by the Boeing P-8A Poseidon. 

Taiwan Navy already operated 12 P-3Cs (Ordered, with deliveries starting in 2012), with three "spare" airframes that might be converting to EP-3E standard; based in south part of the island and offshore island.

Memori Si Jerung ke Korea Selatan Musim Luruh 2013 Part 1 - Itaewon Night Street

Memori Si Jerung ke Korea Selatan Musim Luruh 2013

Salam 1 Malaysia semua, Macam tidak percaya aku pergi ke Korea lagi pada bulan oktober yang lepas. Mula-mula aku memang tidak mahu pergi sebab macam malas kan pastu nak standby duit kan pastu ada rakan2 x dapat perlepasan plak tu tapi tiba-tiba dah takdirkan Aku pergi juaaa..Tiket balik Seoul ke KL beli last minit wooo sebab x yakin punya pasal. Perjalanan aku kali ini ke Korea bersama rakan-rakan forum Panggilan Pertiwi aka Kapten Jimio, Haidzzam dan Major Harune. Setelah dapat kelulusan boss aku, Tenang laa hati nak pi Korea hahahaha.Tq boss ku..Memang best keja bawah dia.

So aku naik flight Air Asia laaa...Mampus laa nak naik Mas Air line hahahaha. Flight kami malam. Memang ramai orang masa ni. Penuh semua seat..Sabar je laa..Setelah 6 jam 10 minit. Sampai2 ke Airport selesai semua urusan imgresen dan luggage. Aku pun keluar dari balai ketibaan dan mula laa kisah kehidupan survival aku kat sana. Kali ini aku jadi tour guide laa untuk kawan2 aku sebab kami nak survival sendiri laa.. Nak jimat punya pasal laa org ckp..hahahaha

Pas settle beli dan topup T-Money, kami standby simcard suma..kami gerak ke GuestHouse kesukaan ku INES INN hahahah naik Taxi :D




Sampai sudah kami di Iness Inn Guesthouse. Best woooo besar kali ni bilik yang aku duduk siap ada tandas dalam bilik kami kali ini. Pas puas makan dan minum pastu mandi semua..kami terus tido dari pkl 11pg sampai 3 petang. Pukul 5.30 petang kami keluar berjalan disekitar Itaewon cari kedai military surplus leee.. Makan kebab turki perghh sedap beb..




Pandangan Malam sekitar Itaewon. Aku dengan haidzzam.Buddy aku ni..dia laaa tukang racun aku dalam military collecter ni :D..


Kapten Jimio.. Orang yang pakar dalam Sejarah ketenteraan  dalam Negara kita. Kalau sapa pernah tengok dokumentari Garis Waktu. Mesti korang kenal dia kan..Host Dokumentari tu baiii.




Jalan2 lagi laaa kami di sini sana Itaewon :D..




Siap jumpa Kedai Military lagi tu..Abg Haidzzam demam memilih sebab barang semua original part. Aku hampir2 nak sambar beg ACU std issue.




Sungguh Indah dan Cantik Pemandangan di sini



Mendaki bukit-bukit ini memang penat dan letih tahap gaban




Setelah pusing merayau Itaewon. Aku melepak bersama2 pilot2 TUDM yang ada kat sana untuk latihan bersama ROKAF. Memang terbaik laa TTS. Info yang berguna mengenai TUDM..Thank you Tuan PMAD dan Major FAB hahaha lepak atas bumbung sejuk2 bagakk2 ni hahahah




Pas puas TTS..Kami pergi kedai Souveniers kat Itaewon laa..Aku x beli pun lagi cuma teman Major FAB and the geng beli belah sebab esok diorang dah balik Malaysia esok.



Perjalanan Pendakian Tahap Gaban..Ni laa Jalan yang akan aku tempuhi selama 6 hari dekat sana. Memang best laa perjalanan esok nya :D