Live a good, honorable life. Then when you get older and think back, you’ll get to enjoy it a second time.

Sahabat Perjuangan Ku

Thursday, May 30, 2013

Memori Melancong ke Korea Selatan Musim Bunga 2013 Part 1

Wawawa topik yang aku nak kongsikan aku nak buat santai dan relak bagi kongsikan pengalaman aku dan isteri tersayang di Korea Selatan pada awal bulan Mei 2013. Pelan dan perancangan telah aku dan isteri buat selama 6 bulan woooo sejak beli tiket Air Asia pada akhir bulan 12 tahun lalu. so perjalanan aku di sana diguide oleh kawan aku di sana yang mana jadi Tour Guide sepenuh masa di sana. Ini link Jom-Lawat-Korea facebook dia.

So nak dijadikan mukadimah nya, aku dan isteri tersayang mula terbang ke Korea Selatan pada 6hb Mei 2013 sehari selepas PRU ke 13. Syukur Kerajaan sekarang masih kerajaan yang sedia ada. Aku undi yee bukan main cakap je ni hahahaha.




Kitorang laki bini naik flight Air Asia je kat LCCT. cis ingat naik MAS ke heheheh..sentiasa berjimat amalan mulia..berjalan punya laa jauh..bini aku marah sebab botol air kena buang masa check point Polis masa nak bertolak..hehehehe



Bila dah terbang, aku mula laa mengisi arrival card dan borang kastam korea agar x terkejar2 isi masa sampai Incheon Airport nanti. 6 jam weeeeh dok dalam flight ini..tido jee sambil layan movie laa kata kan hehehhe.



Akhir nya sampai sudah di Incheon Airport, Pulau buatan manusia dijadikan landasan dan airport antarabangsa Korea Selatan.



Incheon airport ini kira amat canggih dan selesa laa orang cakap..besar airport ini dari KLIA kita. Kitorang naik lagi subway airport untuk sampai ke departure port.Muka bangga beb sampai Korea..Belum Sampai Seoul lagi pun hehehhehe


Kena layan pemeriksaan imigresen korea plak. Senang je lepas imigresen kalau x buat salah pun.. Aku orang awam bukan polis ye hahhaha..

Malas nak naik train korea..naik teksi sudaaah..dekat 65000 won wooo bayar tapi puas hati sebab dapat tengok pandangan indah sepanjang perjalanan ye. Sejuk woo time ni hehehhe


Ingat malaysia je Tol..Korea pun ada tol gak beb..lagi mahal bayar dari kita punya tol...bersyukur sikit aku jadi Rakyat Malaysia.. hahahaha



Selepas sejam lalu jalan dari Incheon, kami sampai sudah di Seoul. Memang maju negara diorang ini. cantik pemandangan dia. Gambar atas tu, Bangunan 63 adalah simbol mercu tanda Seoul..heheheh aku bangga dengan Kuala Lumpur dan Putrajaya ada KLCC dan bandar yang maju dan terindah lagi cuma x sejuk mcm seoul ni hehehe


Hangang River. Sungai yang popular melalui seoul..




Sampai laa kami di Guest House di Itaewon, Seoul. Kawasan Residensi popular bagi warga asing yang menetap di Seoul. Guest House INES INN tempat tinggal 6 hari di Seoul. Memang best laaa, dapat dok apartment di seoul cuma sedikit kekurangan nya kita perlu berkongsi dengan kemudahan apartmet dengan penghuni lain. Ok laa kan lagipun masa kami duduk sana.. ada keluarga dari malaysia duduk sekali. Best keluarga tu. Peramah orangnya hahahha. ni link guest house kami inesinnguesthouse. Guest house kami ni atas bukit cik kaaaaak oiii..curam nya Ya Allah mengucap panjang aku baiiiii hahaha.


Pada sebelah malam, kami pi cari makan laa dulu..G makan kat kedai Pakistan. Bayar mau kat 22,000 won wooo hahahaha.. Mahai woooo nak makan makanan halal kat Korea ini.


Singgah Kedai Halal kat sini, semua macam barang yang kita nak ada jual kat sini. Boleh dah ni menetap kat sini hehehehe



Pemandangan Malam di Itaewon, sini memang ramai warga asing semua cakap english ye. So kena pastikan kita pandai cakap ye.. Syukur jadi rakyat Negara Komanwel. Bahasa English menjadi kemestian untuk dipelajari hehehehhe. Keadaan persekitaran diorang sama macam kat kuala lumpur. penuh dengan sampah2 gak hehehe


Saya bukan Polis Korea yeee..Even bukan PDRM hehehehhe



Bini saya bergambar di Itaewon, Kawasan ini memang popular malam2..ramai orang lalu lalang sana sini


 Berani diorang letak ATM machine macam ni di luar kawasan pejalan kaki..Amboi berani, kalau kat Malaysia harap maaf laaa..tinggal kerangka je laaa...Diorang ini suka sangat grafiti sana sini. Pelik noooooooooooooooh

 Ni kedai macam 7 Eleven kat sana..ni laa kedai selama 6 hari ini akan aku singgah beli barang makanan dan minuman.








Thursday, May 23, 2013

Syark Air Force (SAF) - 1/72 Witty Wings US NAVY F14A Tomcat VF-41 "Black Aces" AJ107







1/72 Witty Wings US NAVY F14A Tomcat VF-41 "Black Aces" AJ107

The present VF-41 was created at NAS Oceana on the 1st of September 1950, becoming the fourth US Navy squadron to bear that designation. VF 41 received F14 Tomcat in mid april 1976 in order to replace all F4 fleet in their squadron. 19th of August, 1981, saw a very different day for the Black Aces. Flying a Combat Air Patrol over the Gulf of Sidra, two VF-41 aircraft, callsigns "Fast Eagle 102" and "Fast Eagle 107" were intercepted then fired upon by two Libyan Su-22 Fitters. As with the VF-32 incident the F-14's were able to manoeuvre into firing positions and then downed both Fitters. The incident marked the first time the F-14 had been used in air to air combat, the first Navy air combat since the end of the Vietnamese War and the worlds' first engagement between variable geometry (swing wing) fighters.

1981 was also the first year in which the Black Aces won the COMNAVAIRLANT Battle "E", signifying them as the most efficient squadron in the Atlantic fleet. VF-41 were also to collect this award in 1985 and 1989. Regular cruises to the Mediterranean followed, the 1982 cruise saw the squadron operate as part of the multi-national peace keeping force off the Lebanese coast, while the 1985 cruise saw the battle group spend 68 days off the Lebanese coast, this time in response to the hijacking of a TWA airliner. If the hijacking had not been solved by other means it is quite conceivable that VF-41 (and VF-84) would have been employed in much the same way as VF-74 and VF-103 were during the Achille Lauro incident, to intercept the hijackers and force them down to a place where they could be tried

credit : VF 41 History

Tuesday, May 21, 2013

Syark Defence Forces (SDF) - 1/35 Trumpeter US Marine Corps Light Armor Vehicle LAV - M Mortar Carrier










1/35 Trumpeter US Marine Corps Light Armor Vehicle LAV - M Mortar Carrier


Hai guys, the scaled model that I shared is from trumpeter brand. US marine LAV -M Mortar Carrier.  This variant is another type of LAV that we always see in USMC line. LAV- M is Upgraded LAV  fitted with opening doors on the top, inside it is fitted with an 81mm M252 mortar, with 360° traverse, and a pintle mounted M240E1 machine gun. It carries 99 81mm mortar shells, and 1,000 rounds of 7.62 mm ammunition to support ground USMC infantry in front lines. The LAV-M is an all-terrain, all-weather vehicle with night capabilities. The vehicle provides indirect fire support to light infantry and reconnaissance forces. There are eight ready rounds and eight stowed rounds of smoke grenades.

Thursday, May 9, 2013

Jerung Di Korea Selatan 2013




Siaran Tunda Dari Seoul, sekarang ini aku ada di Seoul Korea Selatan. Melancong ke sana..Insyallah aku akan update perjalanan aku ke sana dalam Coretan Hidup si Jerung ni. Gambar2 di atas adalah ketika aku berada di sana hehehehhe..

Thanks A Lot Guys yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Thursday, May 2, 2013

OPS Daulat - Sulu Terrorists Dead Body Updated 2



Sulu Terrorists in Group Picture before ATM Offensive



VAT 69 searching dead body of sulu terrorists after head shot by them due OPS DAULAT


Head blown after the impact of .50 cal 


Your brain in outside. That is the pay off invaded my country and underestimate our Arms Forces

Salam and good days to all followers and my silent reader around the globe. Today I like shared some picture from my military forum which it related to OPS Daulat 2 months ago. The dead body picture that displayed in my blog belonging to sulu terrorists and my attention share on my blog because I want to show our determination, our spirits and warning signs to other enemy. Don't ever try to JOLOK2 Tiger Nest...

Sekains